وزیر ارتباطات:
اینترنت بدون فیلتر ندارم
به گزارش سئو سی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات اظهار داشت: از زمانی که وزیر شده ام، از تلگرام و شبکه های فیلترشده خارجی استفاده نکرده ام و اینترنت گوشی ام، اینترنت معمولی است.
به گزارش سئو سی به نقل از ایسنا، عیسی زارع پور امروز در اولین نشست خبری خود در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، در پاسخ به سوال ایسنا در خصوص استفاده از اینترنت بدون فیلتر اظهار داشت: در کشور ایران، پلت فرم های خارجی که قواعد جمهوری اسلامی را بپذیرند، اجازه فعالیت دارند، بنده هم تنها از شبکه های اجتماعی و سایت های خارجی فیلترنشده استفاده می کنم. اینترنت بدون فیلتر ندارم و از اینترنت معمولی در گوشی همراهم استفاده می کنم.
زارع پور درباره استفاده از شبکه های اجتماعی خارجی اظهار داشت: یک استفاده شخصی است و یک استفاده بعنوان جایگاه سازمانی؛ بنده در جایگاه وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات باید مقید به قانون باشم و از پلت فرم های خارجی فیلترنشده استفاده می کنم اما بعنوان وزیر ارتباطات درباره پلت فرم هایی که طبق قانون جمهوری اسلامی فیلتر شده اند، این خط قرمز را دارم. اگر خلاف این باشد، باید پاسخگو باشم که چرا مغایر قانون عمل می کنم برای اینکه نمی گردد از طرفی برای پلتفرمی محدودیت اعمال نماییم و از جانب دیگر در آن بازارگرمی داشته باشیم؛ این یک تناقض است.
وی با اشاره به اینکه ملاحظه ای جهت استفاده از پلت فرم های خارجی فیلترنشده ندارم، اظهار داشت: از زمانی که وزیر شده ام، از تلگرام استفاده نمی کنم، اینترنت بدون فیلتر هم ندارم و روی سیمکارت گوشی، تبلت و کامپیوتر ام، از اینترنت معمولی استفاده می کنم، مثل باقی مردم. حضور مدیران وزارت ارتباطات در توئیتر و سایر شبکه های فیلترشده هم یک تصمیم شخصی است، نه سازمانی و ما محدودیتی برایشان ایجاد نکردیم. اما مسئله جدی این است که اسناد و مدارک دولتی اکنون در پیام رسان های خارجی جابه جا می شوند و این باید سامان پیدا کند، چون به ضرر مردم تمام خواهد شد.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در پاسخ به سوال دیگری درباره استفاده از شبکه های اجتماعی مانند توئیتر بصورت ناشناس، بیان کرد: ابزار پایش شبکه های اجتماعی مشخص است و من اکانت فیکی در این شبکه ها ندارم. من اکانت های مختلفی در فضای مجازی دارم، اما بعنوان یک وزیر تعاملم با عامه مردم بوسیله شماره تلفن همراهی است که پیش از این اعلام نموده ام. این که گفته می شود وزیر ارتباطات با شبکه های اجتماعی بیگانه است، درست نیست. پیش از این نیز عضو شبکه های اجتماعی داخلی بوده ام اما اعلام عمومی در مورد اکانت هایم بتازگی اتفاق افتاده است. شخصا اعتقاد دارم باید از شبکه های اجتماعی استفاده کنم که در دسترس همه مردم است.
تمام کشورها برای سالم سازی فضای مجازی، اعمال محدودیت را پذیرفته اند
زارع پور درباره موضع وزارت ارتباطات در مورد فیلترینگ، اظهار نمود: بعنوان کسی که پنج سال خارج از کشور، زندگی و به ۱۷ کشور سفر کرده ام، می گویم که اعمال محدودیت برای برخی سرویس ها در همه جای دنیا وجود دارد و کشورها خطوط قرمز متفاوتی در این حوزه دارند. در مصوبه ITU هم یک سری خطوط قرمز اعمال شده که همه کشورها باید نسبت به این محتواها حساس باشند. موضع درباب فیلترینگ، صفر و یک نیست، اما تمامی کشورها برای سالم سازی فضای مجازی، اعمال محدودیت را پذیرفته اند، اما این مساله با عنایت به خطوط قرمزشان متفاوت می باشد.
وی با اشاره به اینکه حالا فضای مجازی تبدیل به زیست اصلی مردم شده است، اگر این فضا قاعده مند نباشد و هرکس که در آن فعالیت می کند، حقوق و تکالیف خودرا نداند، آشفته بازار شده و حقوق مردم ضایع خواهد شد. اگر سری به دادسرای جرایم کامپیوتری بزنید و مراجعات مردمی را درباب مشکلات ناشی از فضای مجازی ببینید، باید از ما بخواهید که بعنوان حاکمیت از حقوق مردم در مقابل هتک حرمت ها و کلاهبرداری ها در این فضا دفاع کنیم؛ لازمه این احقاق حقوق، ساماندهی فضای مجازی است. اگر فضا شفاف شود، به نفع بازیگران این حوزه است و پلت فرم ها نیز می دانند چه حقوق و تکالیفی دارند و با کدام دستگاه باید مواجه شوند.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات افزود: در بعضی کشورها در زمینه فضای مجازی هر سال یک قانون جدید تصویب می کنند، یا قانون مادر را بروزرسانی می کنند. ما هم جهت استفاده حداکثری از این فضا، باید شفاف و ساماندهی نماییم. اما آیا طرح پشتیبانی از حقوق کاربران فضای مجازی که به طرح صیانت موسوم شده، تضمین کننده است؟ ما به مجلس اعلام کردیم که این طرح جای بهبود و ارتقاء دارد. ما در تعامل با همه بازیگران حاکمیتی که در این عرصه حضور داشتند، پیشنهادی را تهیه و به مجلس ارائه کردیم تا قسمتی از نگرانی های بخش خصوصی را برطرف نماییم. مجموع این طرح، به نفع بخش خصوصی و کسب وکارهاست و شفافیت در این طرح می تواند موجب رشد کسب و کارها شود.
تصمیم گیری برای فیلترینگ توئیتر و یوتیوب، جمعی است
زارع پور در مورد موضع وزارت ارتباطات برای رفع فیلتر پلت فرم هایی مانند توئیتر و یوتیوب، اظهار داشت: این یک تصمیم گیری جمعی است و وزارت ارتباطات در کمیته فیلترینگ از میان ۱۳ عضو، تنها یک رأی دارد و هر زمان که از ما بخواهند، نظر خودمان را در قالب این رأی اعلام می نماییم. اعتقاد من این است که هر پلت فرم خارجی که قواعد ما را بپذیرد، اجازه فعالیت در کشور را دارد و این شاه بیت نظر ما در مورد طرح پشتیبانی از حقوق کاربران است.
وی افزود: اگر پلت فرم های خارجی الزامات ما را بپذیرند، هیچ منعی نداریم که آنها در کشور فعالیت کنند. اما بحث حاکمیت فضای مجازی، نگرانی همه کشورها است و یکی از دغدغه های جدی است که دولت ها حتی بتازگی در اجلاس IGF لهستان آنرا مطرح کرده اند، برای اینکه پلت فرم ها در صورت نبود قواعد و ضابطه، موجب خلع سلاح دولت ها می شوند و نمی توان حقوق مردم را بوسیله آنها استیفا کرد.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درباره برنامه دولت سیزدهم برای مذاکره با پلت فرم های خارجی، بیان کرد: موضوع حکمرانی فضای مجازی و عدم ضابطه مند بودن پلت فرم های اجتماعی، یک مشکل جهانی است، بنابراین کارگروهی در سازمان ملل متحد تشکیل شده که با حضور کشورهای مختلف درحال تهیه پیش نویسی برای قاعده پذیر کردن پلت فرم های اجتماعی در دنیا هستند و یکی از اعضای فعال در این کارگروه، ایران است که این مساله را پیگیری می کند. همه کشورها به این نتیجه رسیدند که بحث قاعده مند کردن فعالیت شبکه های اجتماعی و پلت فرم ها را بطور ویژه دنبال کنند. ما نیز این مسئله را به شکل جدی دنبال خواهیم کرد و یکی از برنامه های اصلی مان تحقق این مساله خواهد بود.
نظرات وزارت ارتباطات درباره طرح حمایت محرمانه نیست
زارع پور در پاسخ به این که چرا با وجود تاکید بر شفافیت، پیشنهاد وزارت ارتباطات برای طرح پشتیبانی از حقوق کاربران با مهر محرمانه به مجلس ارائه شده است، اظهار داشت: ما جلسات مختلفی را با حضور فعالان این حوزه برای طرح پشتیبانی از حقوق کاربران فضای مجازی برگزار کردیم و چارچوب به روزشده ای را تهیه کردیم تا نگرانی این حوزه را برطرف کند اما معتقدیم پیش از این که این پیشنهادات در مرجع تخصصی بررسی شود، به قضاوت گذاشتن عمومی آن به ضرر طرح خواهد بود. به این جهت پیش از بررسی این پیشنهادات در کمیسیون طرح، رسانه ای کردن آنرا جایز ندانسته ایم.
وی ادامه داد: اکنون با ارائه شدن این پیشنهادات در کمیسیون و مرکز پژوهش های مجلس، از رییس کمیسیون می خواهم در صورت صلاحدید پیشنهاد وزارت ارتباطات را انتشار عمومی دهد. این پیشنهادات ماحصل بررسی وزارت ارتباطات و مرکز ملی فضای مجازی است و تنها نکته ما این بود که حاشیه بر متن غلبه پیدا نکند و اصل مسئله زیر سوال نرود. ما هیچ نوع محرمانگی روی این طرح نداشتیم و قصدمان این بود در صورتیکه مجلس پیشنهادات ما را جهت بررسی بپذیرد، آنرا اعلام عمومی نماییم.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درباره ایجاد جو ناامیدی و نگرانی در اکوسیستم استارت آپی بعد از مطرح شدن طرح صیانت، توضیح داد: بطور قطع نگرانی در فعالان استارت آپی این حوزه وجود دارد اما تدابیر دولت سیزدهم این است که نگرانی ها را به امید تبدیل کند و الان بارقه های امید با ورود نخستین کسب وکار دیجیتال به فرابورس به وجود آمده است. اینجانب روزانه موارد مختلفی را پیگیری می کنم، البته معتقدم تنظیم گری در این بخش باید شکل بگیرد و فضا شفاف شود تا کسب و کارها بتوانند در زمینه اقتصاد دیجیتال کار کنند. ما منفعل عمل نکرده و در بحث قضایی مربوط به یکی از استارت آپ ها نیز پیگیری های مختلفی داشته ایم.
سیاست کند شدن اینترنت بین الملل را دنبال نمی کنیم
زارع پور در پاسخ به سوالی در خصوص این که آیا این وزارتخانه به کاهش سرعت اینترنت بین الملل و کند شدن پلت فرم های خارجی اقدام نموده، اظهار داشت: ما سیاست کند شدن اینترنت بین الملل را دنبال نمی نماییم. اگر سرویس دهنده داخلی با کیفیت باشد، می تواند جای خودرا میان کاربران باز کند و ما نیز از سرویس دهنده داخلی حمایت می نماییم، اما محدودیتی برای ترافیک خارجی ایجاد نمی نماییم. بلکه حتی با توسعه پروژه فیبر نوری به دنبال افزایش سرعت هستیم و راهبردمان این است که شبکه پرسرعت امن و باکیفیت راه اندازی نماییم.
ایشان در ادامه با اشاره به اینکه در زمینه توسعه اینترنت ثابت در سالهای گذشته سیار عقب ماندیم، اظهار نمود: مشکل فعلی کیفیت اینترنت و عدم توسعه ارتباطات ثابت مربوط به چند ماه نیست، گزارش speedtest که از سایت های مرجع اندازه گیری سرعت اینترنت است، نشان داده است که وضعیت ما در زمینه اینترنت همراه بین رتبه های ۷۴ تا ۷۰ بوده است اما این ارزیابی در زمینه اینترنت ثابت، رتبه ۱۴۲ ایران را در میان ۱۸۰ کشور نشان داده است که رتبه خوبی نیست.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به اینکه آثار عدم توسعه اینترنت ثابت تازه نمایان شده، اضافه کرد: در تمام کشورها دسترسی اینترنت ثابت به اینترنت همراه ارجحیت دارد و نسبت سرعت اینترنت ثابت به سیار خیلی بیشتر است، برای اینکه وقتی در شبکه همراه فشار زیاد باشد، شبکه نمی تواند پاسخگو باشد. جهت گیری کشورهای پیشرفته این است که دسترسی کاربران بوسیله شبکه های ثابت فراهم گردد و فشار برروی شبکه موبایل به علت محدودیت فرکانس وجود نداشته باشد، اما در کشور ما این مساله کاملا برعکس است.
۲۰ ترابیت برثانیه به ظرفیت شبکه زیرساخت اضافه می شود
زارع پور تصریح کرد: ظرفیت شبکه ارتباطی کشور چهار لایه دارد که شامل دسترسی از منزل تا مرکز مخابرات، شبکه داخل شهر، استانی و گیت وی بین المللی می شود. بخش زیادی از این لایه ها در اختیار اپراتورهای مختلف است و تنها شبکه زیرساخت در اختیار وزارت ارتباطات است که در این بخش مشکلی نداریم. هم اکنون شبکه زیرساخت ظرفیت ۳۴ ترابیت برثانیه است و بنا داریم تا آخر سال آینده ۷۰ درصد ظرفیت فعلی، یعنی ۲۰ ترابیت دیگر به آن اضافه نماییم.
وی با اشاره به اینکه در بخش گیت وی بین الملل نیز مشکلی وجود ندارد، اضافه کرد: البته در ماه های گذشته با قطعی هایی در کابل های دریایی روبه رو بودیم و حدود هفت درصد ظرفیت ما از این طریق گرفتار لطمه شد. ما در هر لایه، نقاط چالشی را استخراج کردیم و از طرفی ماموریت ویژه به رگولاتوری داده ایم که موضوع سرعت و کیفیت اینترنت را دنبال کند. رگولاتوری نیز هر هفته جلساتی با مدیران عامل اپراتورها داشته و درحال استخراج نقاط چالش برانگیز برای حل کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت مسائل مربوط به اینترنت است.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات تصریح کرد: امیدواریم با واگذاری فرکانس های ۲۳۰۰ و ۲۴۰۰ به اپراتورها و فعال شدن این ظرفیت فرکانسی شاهد افزایش سرعت و کیفیت اینترنت باشیم البته مشکلاتی اپراتورها برای نصب آنتن های BTS با شهرداری ها و موانعی برای تامین تجهیزات دارند که آنها را پیگیری می نماییم. در عین حال یکی از ماموریت هایی که به رگولاتوری داده ایم فراهم کردن زیرساخت ها جهت استفاده از فناوری های نوین مانند ۵G است که در این حوزه باید قوانین و مقررات تهیه شود.
با توسعه فیبر نوری، مردم دیگر نیازی به اینترنت موبایل ندارند
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به اینکه یکی از زیرساخت های مورد نیاز جهت استفاده از فناوری های جدید، فیبر نوری است، اظهار داشت: در بلندمدت موضوع توسعه شبکه دسترسی فیبر نوری را دنبال خواهیم کرد. با توسعه فیبرنوری در کشور، وضعیت بهبود پیدا خواهدنمود. اگر فیبر نوری تا نقاط مختلف راه اندازی شود، مردم دیگر نیازی به استفاده از اینترنت موبایل ندارند.
زارع پور با اشاره به اینکه وزارت ارتباطات پروژه فیبر نوری تا منازل را در دستور کار قرار داده است، اظهار داشت: بنا داریم ظرف ۳ سال و نیم باقی مانده، ۲۰ میلیون پورت پرسرعت را در همه جای کشور راه اندازی نماییم. این کار خیلی مشکل و پیچیده است و همه باید پای کار بیایند تا این اتفاق رخ دهد. ما در این زمان جلسات مختلفی برگزار کردیم تا نقشه راه توسعه فیبر نوری مشخص شود و در دهه فجر نیز نقشه راه توسعه شبکه پرسرعت کشور مبتنی بر فیبر نوری را رونمایی خواهیم کرد.
وی با تکیه بر اهمیت همکاری شهرداری و سایر دستگاه ها همچون وزارت نیرو برای توسعه شبکه فیبر نوری اظهار داشت: برای از بین بردن موانع برای توسعه این شبکه در قانون بودجه سال بعد پیش بینی هایی را در نظر گرفته ایم و آن الزام همه دستگاههای اجرائی کشور در بخش عمومی برای به اشتراک گذاشتن فضاها، امکانات و خدماتشان برای توسعه این پروژه مهم می باشد. با تحقق این پروژه، مشکلات سرعت اینترنت بطور کلی حل خواهد شد. ما باید بار را از روی دوش شبکه موبایل برداریم و این اتفاق در همه کشورهای پیشرفته دنیا رخ می دهد.
اگر تعرفه ها افزایش پیدا نکند، نمی توان انتظار توسعه داشت
وزیر ارتباطات در مورد لایحه ای که دولت گذشته برای بازپس گیری زیرساخت های مخابراتی به مجلس ارائه کرده بود، اظهار داشت: این مساله یک بحث حقوقی است اما ما پیشنهادی برای جایگزینی لایحه داریم که بتوان از منابع همه دستگاه ها برای اشتراک گذاری، زیرساخت های ارتباطی همچون کابل ها و شبکه سیم مسی استفاده نمود. پیشنهاد ما این است که با تعرفه سازمان مقررات این امکانات از طرف سایر دستگاه ها در اختیار بخش خصوصی قرار گیرد تا قسمتی از مشکلات مربوط به نبود امکانات در این عرصه رفع گردد. این لایحه همچنان در کمیسیون صنایع و کمیسیون فرعی ارتباطات در دست بررسی می باشد.
زارع پور با اشاره به اینکه مخابرات ایران مشکلات زیادی دارد، اضافه کرد: چنانچه این مشکلات در ۱۰ سال اخیر حل شده بود، مخابرات می توانست نقش کلیدی در توسعه این بخش ایفا کند. البته قسمتی از مشکلات مربوط به مخابرات است که باید تغییرات اساسی در آن اتفاق بیفتد و بخشی مربوط به کم کاری حاکمیت است. برای مثال باوجود تورم ۳۰ برابری در بعضی خدمات در ۱۰ سال گذشته، تعرفه های مخابراتی تغییری نکرده است، در حالیکه اگر تعرفه ها افزایش پیدا نکند، نمی توان انتظار توسعه داشت.
وی افزود: ما در دولت به دنبال این هستیم که با تعامل مشکلات مخابرات را که یک سرمایه ملی به حساب می آید حل نماییم. مقدمات لازم برای اصلاح تعرفه ها فراهم گشته است و کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات با هماهنگی ستاد تنظیم بازار باید این تعرفه ها را تعیین کند. البته برای توسعه ارتباطات کشور منتظر مخابرات نمی مانیم و راهکارهای دیگری را نیز خواهیم داشت.
زارع پور با اشاره به اینکه همین اتفاق در اپراتورهای همراه هم افتاده اظهار داشت: تقاضای این حوزه بیشتر شده، اما زیرساخت ها قدیمی است. در سالهای گذشته سرمایه گذاری برای توسعه این شبکه اتفاق نیفتاده و قسمتی از کندی ها با عنایت به افزایش تقاضا به علت این عدم سرمایه گذاری مشاهده می شود. ما از رگولاتوری خواسته ایم کیفیت اپراتورها را به شکل رسمی به مردم گزارش کند و اگر کوتاهی صورت گرفته برای رفع موانع به مردم اعلام گردد.
در هفته های اخیر حمله سایبری خاصی نداشتیم
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درباره حملات سایبری به اپراتورهای ارتباطی کشور در هفته های اخیر، بیان کرد: حملات سایبری با درجه های مختلف در همه جای دنیا اتفاق می افتد و تامین امنیت زیرساخت های اطلاعاتی و ارتباطی بسیار جدی و مساله همه کشورهاست. مرکز پایش امنیت ما نیز بصورت هفتگی، گزارش حملات را رصد و به دستگا ها اعلام می کند. اما در دو هفته گذشته اتفاق خاصی در زمینه حملات سایبری در شبکه اپراتورهای کشور گزارش نشده است.
زارع پور با اشاره به اینکه تامین امنیت در زیرساخت هر شبکه به عهده خود دستگاه است، اظهار داشت: دستگاه ها باید به فکر توسعه امنیت و امن سازی زیرساخت های خود باشند و امنیت نباید قربانی توسعه سرویس باشد. هر دستگاه اجرائی و حاکمیتی باید برای هر سرویس خود پیوست امنیتی داشته باشد. ما نیز در دایره تقسیم کار ملی در کنار دستگاه ها خواهیم بود.
وی درباره انتقاد از عملکرد دولت قبلی در پاک سازی فضای مجازی توضیح داد: فضای مجازی دارای نقاط قوت و چالش است که باید برای آن تدبیر کرد، حتی کشورهای صاحب پلت فرم نیز نگران نوجوانان و کودکان در فضای مجازی می باشند و برای آن تدبیر می کنند اما ما در این حوزه خوب عمل نکردیم. برای فرصت سازی در فضای مجازی نیازمند عزم ملی در کنار تعامل با پلت فرم های خارجی برای سالم سازی این ظرفیت هستیم و امیدواریم این اتفاق با مدیریت شورایعالی فضای مجازی محقق شود.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات افزود: همه دستگاههای حاکمیتی کشور باید پای کار بیایند تا فضای سالم و مفید را برای کودکان ایجاد نماییم. ما بعنوان وزارت ارتباطات ماموریت، اقدامات ایجابی داریم و بر این اساس تا آخر سال، اپراتور کودک را راه اندازی می نماییم. در این فضای عاری از هرگونه محتوای نامناسب این اختیار به والدین داده می شود که اگر تمایل دارند از اپراتور کودک خدمات بگیرند این خدمات شامل سیمکارت، محتوای مربوط به کودک و نوجوان و سخت افزارهای اختصاصی برای کودکان در این فضا است.
امکان ارائه خدمات دولت الکترونیک و خدمات پرداخت در پیام رسان های داخلی
زارع پور در مورد پشتیبانی از پیام رسان های داخلی اظهار داشت: بامداد امروز جلسه ای را با ارائه دهندگان خدمات پایه کاربردی داشتیم و مزیت سازی برای پلت فرم های داخلی در این نشست مورد بررسی قرار گرفته است. ما در برنامه داریم که دسترسی به API را در اختیار اپراتورهای خدمات دهنده قرار دهیم تا این پلت فرم ها امکان ارائه خدمات در زمینه دولت الکترونیک و خدمات پرداخت را داشته باشند.
وی با اشاره به اینکه فناوری اطلاعات در همه لایه های زندگی بشر رسوخ پیدا کرده و طی دو سال اخیر با شیوع کرونا نقش بیشتری ایفا کرده است، اظهار داشت: متخصصان فناوری اطلاعات توانسته اند تهدید کرونا را تبدیل به فرصت کنند و موجب شدند بسیاری از راه های نرفته سالهای گذشته زودتر طی شود. در چنین شرایطی باید راهبرد مشخصی برای بهره گیری از فرصت ها داشته باشیم. نگاه دولت سیزدهم این است که فناوری اطلاعات یک فرصت است و ما باید از این فرصت برای ارتقا کارآمدی و کارایی دولت و حل مشکلات مردم و اثربخشی بیشتر اقدامات حداکثر استفاده را نماییم.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات تصریح کرد: حتما فناوری اطلاعات بعنوان یک دستاورد فرصت ساز، روی دیگری هم دارد که باید برای آن نیز تدبیر کرد. برای مثال هفته گذشته مدیرعامل یکی از شبکه های اجتماعی بزرگ خارجی را به علت تبعات استفاده از این پلت فرم برای کودکان به کنگره آمریکا فراخواندند. اما معتقدم که فرصت های فضای مجازی و فناوری اطلاعات بیشتر از تهدیدات آنست و باید از این فرصت برای جبران برخی عقب ماندگی های تاریخی نهایت استفاده راه بکنیم.
شبکه ملی اطلاعات در کشورهای پیشرفته هم محقق شده است
زارع پور با اشاره به اینکه تحقق راهبرد استفاده حداکثری از فناوری اطلاعات نیازمند زیرساخت مناسب می باشد، اظهار داشت: زیرساخت این راهبرد توسعه شبکه ملی اطلاعات است. یکی از برنامه های اساسی ما در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات این است که تلاش نماییم شبکه ملی اطلاعات را بطور کامل محقق شود؛ اتفاقی که در تعداد زیادی از کشورهای پیشرفته افتاده و سبب شده آنها بهره گیری شان از این ابزار تمدن ساز بیشتر از دیگران باشد.
وی با اشاره به اینکه شبکه ملی اطلاعات دو بال اساسی دارد، اظهار داشت: بال اول شبکه ملی اطلاعات، یک شبکه پرسرعت در کشور است و باید ظرفیتی ایجاد نماییم تا شبکه پرسرعت در همه جای کشور قابل دسترس باشد. در این راستا پروژه فیبر نوری تا منازل در دستور کار قرار گرفته که این برنامه ریزی درحال انجام و نیازمند یک عزم ملی است. بال دوم راهبرد وزارت ارتباطات، توسعه خدمات فناورانه پایه است. بعد از توسعه شبکه ارتباطی مبتنی بر فیبر نوری تلاش خواهیم کرد تا انواعی از خدمات متنوع با کیفیت و پرسرعت را در اختیار مردم قرار دهیم.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به اینکه سه دسته از خدمات شامل خدمات دولت الکترونیک، خدمات عمومی و خدمات پایه کاربردی را روی بستر شبکه ملی اطلاعات در اختیار مردم قرار خواهیم داد، اظهار داشت: دسته اول خدمات دولت الکترونیکی است. سال هاست در کشور بحث تحقق دولت الکترونیکی بعنوان یک پروژه بزرگ و ملی دنبال می شود اما متأسفانه پیشرفت مناسبی نداشته ایم. در خوش بینانه ترین حالت شاید این پروژه ۴۰ درصد پیشرفت داشته است آن هم در قالب جزایر گوناگون. یعنی هر دستگاهی برای خود سامانه راه انداخته و حتی تعدادی از دستگاه ها چندین سامانه مجزا راه اندازی کرده اند و مردم را مجبور به احراز هویت در یک یک این سامانه ها می کنند.
زارع پور ضمن اشاره به لزوم ایجاد پنجره واحد خدمات الکترونیکی در لایحه بودجه ۱۴۰۱، بیان کرد: تلاش خواهیم کرد تا پنجره واحد هر دستگاهی راه اندازی شود و این هم در لایحه پیشنهادی دولت موردتوجه قرار گرفته است. در تبصره ۷ لایحه بودجه آمده است که همه دستگاه ها مکلف هستند ظرف مدت مشخص، پنجره واحد خدمات الکترونیکی خودرا راه اندازی کنند و حداقل ۳۰ درصد از خدمات خودرا در سال اول بوسیله این پنجره واحد عرضه کنند و در گام بعد همه این خدمات را در اختیار وزارت ارتباطات قرار دهند تا روی پنجره واحد ملی خدمات قرار گیرد.
تا اختتام سال ۱۴۰۱، پنجره ملی خدمات الکترونیکی محقق می شود
وی افزود: بدین ترتیب تا اختتام امسال پایلوت پنجره واحد خدمات الکترونیک را راه اندازی می نماییم و تا آخر سال ۱۴۰۱ پنجره ملی خدمات الکترونیکی با مشارکت همه دستگاها محقق می شود. یعنی در انتهای سال آینده زیرساختی خواهیم داشت که مردم با یک دفعه احراز هویت به حداقل ۳۰ درصد از خدمات دولتی به شکل یکپارچه دسترسی پیدا خواهند کرد. اگر بخواهیم عدالت و مردمی بودن دولت را به مفهوم واقعی کلمه محقق نماییم و شفافیت را افزایش دهیم و امضاهای طلایی و زمینه های فساد را از بین ببریم، حتما باید به سمتی پیش برویم که همه خدمات دولت به شکل الکترونیکی و هوشمند در اختیار مردم قرار گیرد.
وزیر ارتباطات حوزه توسعه خدمات عمومی را یکی دیگر از برنامه های این وزارتخانه عنوان نمود و اظهار داشت: اکنون سکوهای ارائه دهنده خوبی داریم و در خیلی موارد حتی از کشورها پیشرفته جلوتر هستیم. درحالی که سکوی آمریکایی خدمات حمل و نقل کل بازار کشورهای مختلف را گرفته است، ما از این پلت فرم آمریکایی بی نیاز بوده و پلت فرم های حمل و نقل مان درحال سرویس دهی به کاربران داخلی هستند. در عین حال پلت فرم های مسیریابی و خرید و فروش داخلی نیز کشور را از سکوهای بیگانه بی نیاز کردند، اگر حمایت های ما هدفمند شوند می توانیم در زمینه هایی مانند اینترنت اشیا و هوش مصنوعی خدمات عمومی داخلی را در اختیار مردم قرار دهیم.
زارع پور خدمات توسعه پایه کاربردی را یکی دیگر از خدمات مدنظر در شبکه ملی اطلاعات در این دوره عنوان نمود و اضافه کرد: برمبنای تکالیفی که شورایعالی فضای مجازی برای وزارت ارتباطات دیده، توسعه خدمات پایه کاربردی مانند موتور جست وجو و شبکه های اجتماعی بومی از برنامه های وزارت ارتباطات است. در این حوزه برنامه ویژه ای تدارک دیده ایم که مربوط به تکالیفمان در سند طرح کلان شبکه ملی اطلاعات مصوب شورایعالی فضایی است و با اجرای این تکالیف طعم شیرین استفاده از خدمات کاربردی را به مردم می چشانیم.
وی همین طور به سازوکار جدیدی که برای تحقق شبکه ملی اطلاعات در وزارت ارتباطات طراحی شده است، اشاره نمود و اضافه کرد: یک شورای راهبردی به ریاست شخص وزیر در وزارتخانه تشکیل شده که بصورت هفتگی با برگزاری جلسات تحقق شبکه ملی اطلاعات را پیگیری می کند و تا حالا نیز بیش از ۱۰۰ پروژه برای همین منظور تعریف شده است و امیدواریم در سقف زمانی مشخص شده تکالیف را محقق نماییم.
۸۰ درصد نسخه ها اکنون الکترونیکی شده اند
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درباب پروژه تامین نسخه های الکترونیکی و اظهارات وزارت بهداشت در خصوص آماده نبودن زیرساخت های ارتباطی این پروژه اظهار داشت: وزارت ارتباطات مطابق با قانون بودجه سال قبل ناظر بر این پروژه است و این که گفته می شود این زیرساخت ها آماده نیست را باید در اجرای پروژه نسخه های الکترونیکی دنبال کرد. شواهد نشان داده است ۸۰ درصد نسخه ها اکنون الکترونیکی شده اند و این به مفهوم ناآماده بودن زیرساخت ها نیست. هفته گذشته جلسه ای با حضور وزیر بهداشت و معاونان دو وزارتخانه برگزار کرده و برای ۲۰ درصد باقی مانده تدابیری اندیشیده ایم که امیدواریم تا آخر سال ۱۵ درصد دیگر این پروژه نهایی شود و تنها پنج درصد این خدمات به سال آینده موکول خواهد شد.
زارع پور همین طور با اشاره به اینکه مقرر است در دولت یک کارگروه جدید برای تحقق اقتصاد دیجیتال و هوشمندسازی ایجاد شود، اظهار نمود: این کارگروه با حضور چهار نفر از وزرا و دو نفر از معاونین رییس جمهور، ماموریت مرتفع ساختن مشکلات پیش روی این حوزه را در دستور کار دارد تا بتوانیم تا اختتام این دولت سهم اقتصاد دیجیتال را در تولید ناخالص ملی به ۱۰ درصد برسانیم و موانع کسب و کارها برای ورود به بازار سرمایه و بورس برداشته شود.
وی افزود: در کنار آن مجلس با طرح پشتیبانی از کاربران فضای مجازی به شکل ویژه ای برای قانون گذاری در این عرصه اقدام نموده است. در این طرح چارچوب پیشنهادی خودمان را در یک نظام تنظیم گری دارای چهار سطح معماری که شامل شورایعالی فضای مجازی، کمیسیون عالی تنظیم مقررات ذیل این شورا، دستگاههای اجرائی و نیز پلت فرم ها و سکوها که قسمتی از حکمرانی فضای مجازی می باشند، قرار داده ایم. ما معتقدیم حوزه اقتصاد دیجیتال می تواند مشکلات را حل کند و پلت فرم ها می توانند از حقوق خودشان و مردم دفاع کنند و در صورتیکه این پیشنهاد مورد قبول واقع شود، با این مکانیزم عملاً یک ساختار چابک خواهیم داشت که با مدیریت شورایعالی شاهد نظام مند کردن فضای مجازی خواهیم شد و خروجی آن حفظ حقوق مردم و پلت فرم ها خواهد بود.
سرعت توسعه اینترنت روستایی چهار برابر می شود
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به اینکه اکنون ۷۵۰۰ روستا در کشور دسترسی به ارتباطات کامل ندارند، اظهار داشت: ۴۵۰۰ روستای کشور نیز هیچ نوع دسترسی ندارند و حتی از شبکه برق و جاده نیز برخوردار نیستند، بنابراین ارتباط آنها با این جانب بوسیله پیامک باید صورت بگیرد. در بودجه پیشنهادی ۱۴۰۱ این مساله مطرح شده که وزارت نیرو اولویت را برای برق رسانی به این روستاها بگذارد و دسترسی ویژه برای آنتن های BTS فراهم گردد. مسیر سختی در پیش داریم و برنامه مان این است که چهار برابر گذشته با سرعت این توسعه را جلو ببریم.
زارع پور افزود: برنامه این است که دسترسی روستاهای بالای ۲۰ خانوار تا آخر سال ۱۴۰۱به شبکه برقرار شود. در این حوزه ۳۰۰۰ سایت جدید می خواهیم و باید ۸۰۰۰ میلیارد تومان سرمایه گذاری شود. همین طور ارتقای ۳۰۰۰ سایت به ۴G را در برنامه داریم و اکنون تعامل با شش استان در این خصوص شروع شده است. امیدواریم در صورت تامین منابع تا آخر سال بعد این پروژه اجرائی شود و اگر روال بصورت معمولی طی شود، قسمتی از آن به سال ۱۴۰۲ موکول خواهد شد.
وی در مورد برنامه های دولت برای پشتیبانی از تولید گوشی داخلی اظهار داشت: نگاه ما در دولت سیزدهم رشد و توسعه این بخش و فعال سازی ظرفیت ها است. جوانان ما چیزی از جوانان چینی و کره ای کمتر ندارند و ما حتی می توانیم محصولاتمان را صادر نماییم. این انتقاد مطرح می شود که گوشیهای ایرانی مونتاژ هست، در حالیکه حتی کشور آمریکا نیز تولیدات خود در این عرصه را در کشورهای آسیای جنوب شرقی مونتاژ می کند. اصل موضوع، طراحی است و استفاده از ماژول های سایر کشورها طبیعی است. عزم و اراده ما این است که گوشی ایرانی قابل رقابت با نمونه مشابه خارجی را تولید کنیم؛ ما از این پروژه حمایت خواهیم کرد.
پنج برابر شدن بودجه فضایی برای سال ۱۴۰۱
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ضمن اشاره به پنج برابر شدن بودجه فضایی برای سال ۱۴۰۱، بیان کرد: ما قبول داریم که نمی توان به سرعت به این ریل شتابان بازگشت اما با عنایت به رشد پنج برابری بودجه و تاکید دولت سیزدهم بر توسعه فناوری فضایی، پیش بینی مان این است که سال آینده با تثبیت لایه لئو، جمهوری اسلامی قطب منطقه در این عرصه شود و در صورتیکه موانع برطرف شود، ماهواره های در نوبت، پرتاب می شوند. غیر از اقتدارآفرینی در بخش فضا، توسعه کاربردهای فضایی را دنبال می نماییم. در این راستا صنعت ساخت تجهیزات پیشرفته فضایی نیز توسط وزارت صمت دنبال می شود.
زارع پور در پاسخ به این سؤال که مطابق اعلام رسانه های خارجی، ایران درحال آماده شدن برای پرتاب ماهواره به فضا است، اظهار داشت: اگر موانع برطرف شود، ماهواره ها در نوبت پرتاب قرار خواهند گرفت. ما معتقدیم که صنعت فضایی روی زمین، خاک بازی است و بخش زیادی از این صنعت وابسته به پرتاب ماهواره ها است. طبق برنامه های مد نظر تا اختتام امسال خبرهای خوشی در زمینه فضا خواهید شنید.
وی با اشاره به اینکه ایران در سال ۱۳۸۹ به جمع کشورهای دانش پرتابگر و ساخت ماهواره رسید، اظهار داشت: متأسفانه در هشت سال قبل توجه جدی به این مساله نشد البته نمی گویم که اتفاقی در این عرصه رخ نداد اما با عنایت به سرمایه گذاری ۲۵۰ میلیون دلاری در آن سال ها، شاهد می باشیم که در سالهای گذشته میزان سرمایه گذاری در این بخش به یک دهم رسیده است. این در شرایطی است که جوانان متخصص ما در این فضا مجاهدانه کار کرده و چراغ این صنعت را روشن نگه داشته اند.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات اضافه کرد: ما باید به جمع شش کشوری که امکان ارسال ماهواره به مدار ژئو زمین را دارند، تبدیل شویم. اکنون ۱۰ کشور امکان پرتاب ماهواره با پرتابگر را دارند و کشور ما یکی از آنهاست اما توان ما بیشتر در لایه لئو است. براین اساس ما در برنامه داریم که به سرعت لایه لئو را تثبیت نماییم و حضور در لایه ژئو را شتاب دهیم. تشکیل شورایعالی فضایی پس از ۱۰ سال با همین هدف صورت گرفته است. برنامه ۱۰ ساله راهبرد فناوری فضایی کشور تا آخر سال تصویب می شود و ما امیدواریم که به ریل شتابان توسعه صنعت فضایی برگردیم و پرتاب ماهواره، نقطه شروع این کار است.
حقوق سرزمینی ایران برای اینترنت ماهواره ای باید حفظ شود
زارع پور در مورد قانون گذاری برای اینترنت ماهواره ای در کشور و حضور شرکت های خارجی ارائه دهنده این خدمات در کشور اظهار داشت: تنظیم گری و مقررات گذاری یکی از موضوعات جدی در زمینه فناوری اطلاعات و خدمات آنست و بخش قابل توجهی از شفاف سازی این فضا به تنظیم گری برمی گردد. ما در زمینه رگولاتوری پلت فرم ها و سرویس، با خلاء مواجه هستیم و باید سازمان فناوری اطلاعات این مساله را در دستور کار بگذارد.
وی تصریح کرد: این فضا باید قاعده پذیر و شفاف شده تا امنیت کسب و کارها تامین گردد. در این راستا حقوق مربوط به بخش فضایی نیز در مجامع بین المللی باید دنبال شود و ما آنرا به شدت در دستور کار قرار داده ایم برای اینکه معتقدیم حفظ حقوق سرزمینی ایران در زمینه فضا بسیار مهمست و بحث مربوط به ارائه خدمات اینترنت ماهواره ای و فعالیت شرکت های ارائه دهنده این خدمات نیز مربوط به همین حقوق می شود.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درباره صادرات فناوری اطلاعات به سایر کشورها بیان کرد: ظرفیت خوبی در زمینه صادرات در این بخش وجود دارد. جوانان ما چند سر و گردن بالاتر از جوانان کشورهای دیگر هستند. باید این ویروس خودناباوری که ما مزیت نسبی نسبت به سایر کشورها نداریم را از بین ببریم و وقتی توانمندی جوانان ایرانی را در زمینه های سخت افزاری و همین طور پلت فرم های خدمات رسان و محتوایی می بینیم این مزیت کاملا مشهود است.
زارع پور افزود: باید دیپلماسی اقتصاد دیجیتال را برای حضور پلت فرم های ایرانی در منطقه و کشورهای همسایه پیگیری نماییم و این رایزنی را آغاز نموده ایم. البته این هدف از برنامه های میان مدت ماست که باید پیگیری شود. در توسعه شبکه ملی اطلاعات از سرمایه گذاری خارجی نیز استقبال می نماییم و پیشنهاداتی در این حوزه مطرح شده که در صورت رفع موانع از طرف دستگاه دیپلماسی کشور امیدواریم جذب سرمایه گذاری خارجی در این پروژه اتفاق بیفتد.
منبع: سئو سی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب